Постійно діючий
ТРЕТЕЙСЬКИЙ СУД
при Асоціації Українських банків

Про видачу виконавчих документів на примусове виконання рішення третейського суду при АУБ у першому півріччі 2023 року

              У першому півріччі 2023 року Північним апеляційним господарським судом (м. Київ) та Київським апеляційним судом було прийнято 36 рішень (ухвал) про видачу виконавчих документів  на примусове виконання 36  рішень Третейського суду при АУБ про стягнення боргу за  кредитними  договорами , договорами поставки , лізингу  та поруки з юридичних та фізичних осіб –підприємців .   

           У порівнянні з минулим роком у 8 разів збільшилась кількість наказів виданих на виконання рішень третейського суду   за позовами лізингових компаній .

           Лізингові компанії користуються перевагами звернення  до третейського суду, які поєднують переваги виконавчого напису нотаріусу з перевагами судового рішення за значно меншу вартість витрат за розгляд позовів у третейському суді ( 1% + 400 грн.від ціни позову, але не більше 25500 грн) та менші витрати часу на отримання рішення третейського суду.

           Так за виконавчим написом нотаріусу лізингодавці можуть лише вилучити предмет лізингу, а за рішенням третейському суду – вилучити предмет лізингу та стягнути збитки, у тому числі збитки у вигляді не отриманих лізингових платежів за період після розірвання договору лізингу. Рішення третейського суду у більшості випадків приймається протягом 1 місяця від дня реєстрації позовної заяви

               З 36 виданих виконавчих документів найбільша сума стягнення була за рішенням  третейського суду при АУБ про стягнення  - 7 568 565, 78 грн. ( див. https://reyestr.court.gov.ua/Review/111090908) за позовом лізингової компанії про вилучення предмету лізингу  та стягнення заборгованості за договором лізингу .

            За розгляд цього позову  у Третейському суді при АУБ позивач сплатив  25500 грн. третейського збору.  За розгляд цього позову у господарському суді позивач повинен був сплатити 75685 грн , тобто у 3 рази більше.

            Рішення третейського суду у цієї справі було прийнято за 15 днів від  дня реєстраціє позовної заяви . Наказ Північного апеляційного господарського суду позивач отримав також через 15 днів від дня реєстрації заяви про видачу наказу на рішення третейського суду, як це і передбачено у ст. 354 ГПК.   

          Третейський суд при АУБ є універсальним судом, який розглядає позови не тільки банків і  - до банків, а і - всі інші спори, які віднесені до компетенції третейського суду Законом України «Про третейські суди».

         У 2023 році позивачами у третейському суді при АУБ були банки, лізингові компанії , фінансові компанії, постачальники продукції.

          У першому півріччі 2023 році кількість позовів поданих до третейського суду значно  збільшилась.

        Про всі переваги третейського розгляду спорів та про те , як почати використовувати  третейське застереження див. https://tretsud.aub.org.ua/index.php/news/425-vydacha-nakaziv-na-rishennia-treteiskoho-sudu-pry-aub-u-sichni-2023-r

aub logo 100 cropped logo
 
 
 
 

При використанні матеріалів Третейського суду при АУБ цитуванння веб сторінки є обов'язковим

Сopyright © 2019.