Постійно діючий
ТРЕТЕЙСЬКИЙ СУД
при Асоціації Українських банків

Видача наказів на примусове виконання рішень Третейського суду при АУБ у січні 2023 р

У січні 2023 року Північним апеляційним господарським судом м. Києва були прийняті 8 рішень про видачу наказів на примусове виконання 8 рішень Третейського суду при АУБ про стягнення боргу за  кредитними  договорами, договорами поставки , лізингу  та поруки з юридичних та фізичних осіб –підприємців .    Найбільша сума стягнення з 8 рішень третейського суду  - 841738,82 грн. ( див. https://reyestr.court.gov.ua/Review/108418240) . За розгляд цього позову  у Третейському суді при АУБ позивач сплатив  10446 грн. За розгляд цього позову у господарському суді позивач повинен був сплатити на 50% більше  .

          У 2022 році кількість позовів поданих до Третейського суду при АУБ та відповідно прийнятих судом рішень  збільшилась. Ця тенденція збереглась і з початком 2023 року . 

           Третейський суд при АУБ розглядає спори за участю юридичних та фізичних осіб-підприємців,  а також за участю фізичних осіб, які не є підприємцями за  договорами ,що не є споживчими,  наприклад, за  договорами поруки, позики між фізичними особами.

          У 2022 році позивачами у Третейському суді при АУБ були банки, лізингові компанії , постачальники продукції аграріям, громадяни за договорами позики . 

          Перевагами розгляду спорів у Третейському суді при АУБ є  :

1) менший, ніж у державному суді третейський збір за розгляд  спору - 1% від суми позову +400 грн , але не більш 25500 грн.

              У державному суді судовій збір складає 1,5% ціни позову , але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (з 01.01.23 р.- 2684 грн) та не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб  (939400 грн) . При цьому судовий збір у державних судах постійно зростає із зростанням прожиткового мінімуму .

2) третейський суд розглядає позови до відповідачів незалежно від їх місцезнаходження,

3) забезпечення позову поданого до третейського суду ( ст.149 ЦПК) можливо в Київському апеляційному суді також незалежно від місця знаходження відповідача,

4) рішення третейського суду є остаточним та не переглядається по суті ,

5) у третейському суді не є обов’язковим представництво сторін адвокатами,

6) більшість справ третейського суду при АУБ вирішується протягом 1 місяця від дня реєстрації позову,

7) рішення третейського суду виконується за виконавчими документами, які видаються загальним або господарським апеляційними судами. За ст 485 ЦПК , ст 354 ГПК заява про видачу виконавчого документу на рішення третейського суду розглядається  апеляційним судом протягом 15 днів з дня її надходження або - 30 днів з дня надходження справи третейського суду у разі її запиту стороною справи.    

8) апарат третейського суду при АУБ узагальнює судову практику державних судів  пов’язану із третейським розглядом спорів та  публікує її на сайті суду у розділі «Судова практика».  

 

         Для розгляду спорів у третейському суді при АУБ достатньо додати до договору третейське застереження про розгляд спорів у третейському суді. Рекомендоване третейське застереження знаходиться у розділі «Третейське застереження»  на даному сайті .   

          Судді третейського суду при АУБ мають 15 річний досвід розгляду третейських спорів, ними з 2007 року розглянуто більш ніж 65000 позовів

          Список суддів, Положення та Регламент третейського суду при АУБ знаходяться у розділі «Документи» на цьому сайті.    

 

aub logo 100 cropped logo
 
 
 
 

При використанні матеріалів Третейського суду при АУБ цитуванння веб сторінки є обов'язковим

Сopyright © 2019.